dimecres, 29 de desembre del 2010

De-Creixement

Decreixement, paraula a tenir en compte, un concepte cada vegada més estès i de vital importància.

Fa unes setmanes vaig anar a una conferència del Serge Latouche al CCCB de Barcelona. No em pensava trobar la sala tan plena i, fins i tot, mitja hora abans les entrades exhaurides! per una conferència en francès i sobre idees ecologistes.

Vaig fer el possible per entrar (de rebot!), per aconseguir un traductor (quin dia em posaré amb el francès...?), per gaudir de la conferència i prendre apunts a consciència (per encàrrec del meu ecologista particular). Va ser impressionant, increïble, urgent! Alarmant! Em vaig quedar sense alè... meu deus!

Us convido a que investigueu una mica sobre el tema, sobre les noves idees de sostenibilitat, o millor dit de supervivència. En definitiva, sobre el canviar de vida o seguir vivint de la llum dels estels que es van apagar fa anys llum.

El decreixement és saber aturar-se i canviar el rumb en el moment que hem arribat massa lluny. És escollir la simplicitat quan s'evidencia que l'abundància no ens fa feliços. 


La idea del concepte DECREIXEMENT es fonamenta en que no és possible el creixement continu en un planeta limitat. L'empremta ecològica supera el 50% de la capacitat de regeneració de la Biosfera. Hem de fer-nos conscients dels recursos limitats de la natura i reduir sobretot el consum i la petjada ecològica que generem cada dia amb els nostres hàbits i responsabilitzar-nos.

'La degradació del planeta és el mirall del nostre interior'. Segons Latouche estem en una crisi de civilització, i aquest és un gran moment, una gran oportunitat de canviar. Cal informar-nos, prendre consciència i passar a l'acció.

Per anar una mica més enllà en el tema, crec interessant fer l'apunt que l'índex de la felicitat per la New Economics Foundation, relaciona l'índex de la felicitat amb la petjada ecològica del país, l'esperança de vida, i el grau de satisfacció dels seus habitants. D'aquesta manera i sorprenentment, en el rànking de països, Espanya ocupa el lloc 76 d'un total de 143 països i Estats Units ocupa el 114! (juny 2009) Els primers tres països en el rànking són Costa Rica, República Dominicana i Jamaica. Us convido a que investigueu una mica més sobre el tema, ja que podria ser una mostra més que la nostra felicitat té a veure amb l'ecologia i la sostenibilitat.

Encara més enllà, i de forma pràctica, podem relacionar aquests conceptes amb nosaltres mateixos a través de l'Ecologia Emocional, concepte pioner del qual podeu trobar informació extensa a la Fundació Àmbit.

Més info:
El Decrecimiento - El País - Gustavo Duch 21/9/2007
'Petit tractat del Decreixement serè' Serge Latouche 2009


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada