dijous, 31 de març de 2011

Elna! Homenatjant la pau, respirant tendresa


El dissabte vam estar a l'homenatge i presentació del llibre "Elisabeth Eidenbenz, més enllà de la Maternitat d'Elna" escrit per la historiadora, escriptora i gran dona Assumpta Montellà.

Va ser una conferència entranyable en la qual van parlar l'editora del nou llibre, el batlle d'Elna (el Rosselló) i l'Assumpta. Les paraules, els sentiments, l'admiració, els testimonis, l'esperit de la pròpia Elisabeth i un munt de nenes que es diuen Elna van generar un munt de sentiments i van fer de la conferència un acte meravellós.

Fa quasi un any que vam estar a Elna i que ens emocionàvem visitant la sala de nounats de la Maternitat d'Elna, ara buida i de parets blanques però amb molta energia condensada. Com diu l'Assumpta, la història l'escriuen els vencedors, i quan tens accés a la història narrada pels perdedors i en aquest cas per les dones, se't posa la pell de gallina. L'Assumpta ha sabut plasmar molt bé l'experiència, la lluita per la vida, d'aquestes persones anònimes i, alhora, obtenir la informació d'aquests valents testimonis invisibles des d'una sensibilitat extrema, molta comprensió i infinita tendresa. Ha estat un treball dur, fet de mica en mica i amb molta paciència i, com ella diu, d'escoltar i escriure amb el cor a la mà.

L'Elisabeth va salvar la vida a 597 nadons de mares exiliades de la guerra civil espanyola. Van fugir de Catalunya i es van trobar sobrevivint a les platges franceses d'Argelers, Barcarès, St Cebrià de Rosselló i Ribesaltes, convertides en terribles camps de concentració.

Dins la barbàrie, l'Elisabeth, infermera suïssa i lluitadora incansable per la pau i per una societat més justa, va fundar la Maternitat d'Elna, i va ajudar a les dones refugiades (catalanes, espanyoles, jueves..) internades als camps republicans per atendre-les en l'embaràs. La maternitat va ser un "Bressol d'humanitat enmig de l'inhumà...".

D'ençà d'aquesta història tan heroica i de tanta humilitat, cada vegada són més les nenes que es diuen Elna i que donen vida i continuïtat a aquesta història tan bonica.  També hi havia dos dels 597 nens nascuts a la maternitat. Què emocionant tot plegat!

Esperem poder ser pares algun dia de la nostra ja estimada Elna!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada